Vierailut Opiskelijakulttuurimuseoon

Opiskelijakulttuurimuseo on Suomen paras (ja ainoa) yksinomaan opiskelijaelämää ja -kulttuuria esittelevä museo. Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva ja vapaaehtoisvoimin ylläpidetty museo sijaitsee Otaniemessä, Jämeräntaival 3A:n kellarissa.

Kesän aikana museo on lähtökohtaisesti suljettu. Syyskauden avajaisia vietetään Espoo-päivänä la 31.8., säännölliset aukiolot joka sunnuntai klo 14-16 jatkuvat syyslukukaudella.

Säännöllisten aukiolojen lisäksi Opiskelijakulttuurimuseon vapaaehtoiset oppaat järjestävät tilauksesta kierroksia museolla, ja museo on varattavissa tapahtumatilaksi. Alla olevalla lomakkeella voit tiedustella tilauskierrosta tai tilavarausta. Huomioithan seuraavat käytännöt:

 • Lähetetty yhteydenottolomake ei ole vielä kierros- tai tilavaraus, vaan varaukset vahvistetaan erikseen. Lomakkeen kautta lähetetyt tiedustelut käsitellään muutaman arkipäivän kuluessa.
 • Kaikki oppaamme ja tapahtumaisäntämme ovat vapaaehtoisia. Lähetäthän tiedustelun vähintään kaksi viikkoa ennen kierroksen tai tapahtuman toivottua ajankohtaa, jotta ehdimme varmistaa ajankohdan sopivan vapaaehtoisten kalentereihin.
 • Tilauskierroksia ovat tapahtumat, joissa ei ole muuta ohjelmaa kuin museon järjestämä kierros. Kierrokset kestävät noin tunnin-puolitoista tuntia, ja ryhmän maksimikooksi suositellaan 15 osallistujaa. Kierroksilla voidaan painottaa jotain tiettyä teemaa, kerro toiveistasi lomakkeella! (Fuksikapteeni, fuksikierrosten aikatauluttamiseksi ota yhteyttä fuksikasvatuksesta vastaavaan museojaostolaiseen.)
 • Museon tärkeimpiä tehtäviä on taata näyttelykokoelman esineiden turvallisuus, joten tiloihin sallitaan vain tilojen ja näyttelyesineiden kannalta sopivia ja turvallisia tapahtumia. Tyypillisiä museolla järjestettyjä tapahtumia ovat esimerkiksi teosten julkaisutilaisuudet tai cocktail-tilaisuudet. Pidä seuraavat käyttöehdot mielessä jo tapahtumaa suunnitellessa ja tapahtuman kuvausta lomakkeeseen kirjoittaessa, ja kysy lomakkeen kautta lisätietoja ja joustoa tarvittaessa:
  • Museon vapaaehtoiset isännät ovat aina paikalla koko tapahtuman ajan, sekä neuvomassa ja avustamassa tilojen käytössä että varmistamassa näyttelyesineiden turvallisuutta. Tapahtuman varaaja on kuitenkin vastuussa näyttelyesineiden kunnosta ja turvallisuudesta tapahtuman ajan. Isännöivän museolaisen sana on laki, ja hän voi keskeyttää tapahtuman jos katsoo näyttelykokoelman turvallisuuden olevan uhattuna.
  • Museon tiloissa ei lähtökohtaisesti sallita tarjoiluja, poislukien kuiva kuohuviini cocktail-tilaisuuksissa ja vastaavissa tapahtumissa. Museolla on kuohuviinilasit 50:lle.
  • Museon tilojen tekninen maksimikapasiteetti on 100 henkilöä, mistä lasketaan ajankohtaisten rajoitusten mukainen maksimihenkilömäärä. Suosituksemme väkimäärästä, joka mahtuu kerralla museolle oleilemaan mukavasti ja väljästi on noin 75. Museo ei ole tilana esteetön.
  • Tila tulee jättää yhtä hyvään kuntoon kuin se oli varauksen alkaessa. Museolla on tarpeelliset siivousvälineet. Isännöivä museolainen on tässäkin sekä paras neuvonantaja että ylin auktoriteetti.
  • Museon tiloja tarjotaan lähtökohtaisesti varattavaksi pisimmillään muutaman tunnin tilaisuuksiin, toisin sanoen yhdeksi illaksi kerrallaan. Jos tapahtumakonseptinne tarvitsisi pidempää aikaa tai epätavallisia aikoja, kerrottehan niistä lisää lomakkeella! Muistattehan, että vapaaehtoisillamme on muutakin tekemistä kuin päivystää museolla yöt läpeensä.

Museon tilojen käytöstä veloitetaan alla olevan hinnaston mukaisesti. Maksut käytetään lyhentämättöminä museon vapaaehtoisten virkistämiseen sekä museon näyttelyn ja tilojen kehittämiseen. Maksuehdot voidaan sopia tapahtumakohtaisesti, kuitenkin oletusarvoisesti maksu laskutetaan toteutuneen käyttöajan mukaisesti tapahtuman jälkeen. Jos isännöivän museolaisen tulkinnan mukaan museon tilat ovat varauksen jälkeen kohtuuttoman huonossa kunnossa varaajan toimien seurauksena, peritään lisäksi enintään 100€ lisäsiivousmaksu. Tilavarauksen kestoon ja tapahtuman työvoimaan kannattaa siis varata puoli tuntia-tunti siivoamiseen.

Tilauskierrokset, varaaja Aalto-yhteisöstä: veloituksetta
Museon tilat tapahtumapaikkana, varaaja Aalto-yhteisöstä:20€ alkavalta tunnilta, yht. enintään 5h asti.
Tilauskierrokset, varaaja ei Aalto-yhteisön toimija:ota yhteyttä lomakkeen kautta
Museon tilat tapahtumapaikkana, varaaja ei Aalto-yhteisön toimija:ota yhteyttä lomakkeen kautta