ISOn 10 käskyä

1. Opi tuntemaan fuksisi
Opettele heidän nimensä heti ensimmäisenä päivänä. Kysele myös kiinnostuneena muita tietoja, jolloin fuksit tuntevat, että heistä ollaan kiinnostuneita.

2. Järjestäkää porukalla
Fuksiryhmät ovat juuri sopivia porukoita kaiken näköisten tapahtumien järjestämiseen. Tehkää ryhmänne kanssa paljon ja antakaa myös fukseille vastuuta järjestämisestä. Tällöin tapahtumista tulee koko ryhmän näköisiä. Ei pidä masentua, jos ensimmäiseen tapahtumaan kaikki eivät pääse, seuraavaan pääsee varmasti jo paremmin. Muistakaa, että kaikkiin tapahtumiin ei tarvitse tai pidäkään liittyä alkoholi!

3. Jatkakaa vuoden läpi
Älkää lopettako toimintaa ensimmäisten viikkojen jälkeen. ISOilu on koko vuoden juttu. Fuksiryhmän kanssa voi leikkiä vielä vaikka kahden vuoden päästä. Mikään ei estä. Ja jos fuksit eivät tule kaikkiin tapahtumiin, voi hauskaa pitää myös ISOjen ja aktiivisimpien fuksien kesken. Kunhan kaikki muistetaan kutsua mukaan!

4. Kommunikoikaa
Hoitakaa ryhmän välinen kommunikointi kuntoon. Oli välineensä sitten WhatsApp tai Facebook tai perinteinen soittorinki. Pitäkää huoli, että kaikki tietävät missä mennään ja mitä tehdään.

5. Jaa kokemuksiasi varauksella
Fuksit ovat kiinnostuneita kuulemaan mielipiteitäsi kursseista ja opinnoista. Älä kuitenkaan anna omia mielipiteitäsi ehdottomina totuuksina vaan anna fuksien itse todeta mitkä kurssit ja opiskelutavat heille sopivat ilman ennakkoluuloja!

6. Ohjaa tarvittaessa eteenpäin
ISOhenkilön ei tarvitse olla jumala ja tietää kaikkea. Tärkeintä on tietää kenelle ohjata tai mistä selvittää. Opintoneuvojat, YTHS ja opintopsykologit ovat täällä myös apua varten.

7. Huomioi erilaisuus
Opiskelijoita tulee erilaisista taustoista ja erilaisilla odotuksilla. Kaikki eivät ole syntyneitä kilta-aktiiveiksi ja toiset taas saattavat olla ujoja. Yritä kuitenkin jutella kaikkien kanssa, jottei kukaan jäisi ulkopuoliseksi.

8. Älkää hukatko ketään
Jos joku katoaa porukasta heti alkuun tai myöhemmin niin muista kysellä perään. Yhdellä tekstarillakin voi varmistaa, että kaikki on hyvin ja syynä onkin vain muu kiire. Tutoroinnin tavoitteena on kuitenkin, ettei kukaan jää yksin.

9. Kannusta innostumaan
Opiskelijamaailmassa on monenlaisia kerhoja, yhteisöjä, kiltoja ja kaveriporukoita. Kannusta löytämään se paikka, jossa itse haluaa toimia, sillä yhdessä tekeminen ja muillekin ilon tuottaminen ovat myös työelämässä arvostettavia seikkoja. Taidot siihen on helppo oppia juuri nyt. Sitähän sinä itsekin parhaillaan ISOillessasi teet!

10. Tykkää fukseista!
Anna fukseille sellainen kuva, että heidän kanssaan on kiva olla. Älä koskaan valita tai anna vaikutelmaa, että heidän kanssaan oleminen olisi jostain muusta itseltäsi pois. Kerran olet ISOksi lähtenyt niin muista pitää ISOilu myös korkealla prioriteettilistassasi. Pidä samalla itsekin hauskaa, kurssit ehtii ennen valmistumista käydä kuitenkin.